Braden Pollock Epik’den İstifa Etti
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 10 Haziran 2020




2011 yılında Epik firmasına yatırım yapan ve şirketin yönetim kurulunda yer alan Braden Pollock istifa etti. Pollock istifayı twitter hesabından duyurdu

2009 yılında kurulan İsviçre kökenli alan adı firması Epik’e 2011 yılında Braden Pollock tarafından yatırım yapılmış  ve şirket hissedarı olmuştu. Aynı zaman da Pollock Epik yönetim kuruluna seçilmiş ve günümüze kadar bu görevi yürütüyordu.

Şirket CEO ‘su Rob Monster’in geçtiğimiz yıllarda yaptığı bazı açıklamaları, yorumları ve kararları Epik firması ve Pollock ‘ı zor durumda bıraktığı biliniyordu. Pollock’ın bu yüzden istifa ettiği belirtiliyor. Pollock istifasını kendi Twitter hesabından duyurdu.

Peki Neler Yaşanmıştı?

  • 2017 yılında LegitScript Epik firmasına üzerinden kayıt edilen bazı alan adlarında uyuşturucu ve sahte ilaç satışı yapıldığını duyurdu. LegitScript bu alan adlarını Epik firmasına bildirdiğini ancak firma yetkililerinin alan adını kapatmak için mahkeme emri istemeleri ve durdurmamaları tepki çekti. (Bkz: LegitScript)
  • 2017 yılında neo nazi, beyaz üstünlükçü ve yahudi soykırımını savunduğu için Godaddy ve Cloudflare tarafından engellenen The Daily Stormer Epik ve BitMitigate sunucularında barınmaya başladı. The Daily Stormer 12 Ağustos 2017 yılında ABD Virginia eyaletinde sağcı birleşim mitingini prostesto eden halkın üzerine araç sürülerek yapılan saldırının kurbanlarından Heather Heyer ile alay eden makalesi yüzünden Godaddy ve Cloudflare tarafından engellenmişti. Epik şirketininin bu hamlesi bu engellemeye yanıt olarak görüldü. Şirket ırkçılık suçlamaları ve tepkileri ile karşı karşıya kaldı.
  • 2018 yılında insanlara yönelik şiddeti teşvik eden içerikleri yayınlayan ve hem de teşvik edildiği suçlaması ile karşıya karşıya kalan sağcı sosyal paylaşım sitesi Gab Godaddy tarafından engellendi. Ancak Epik şirketi daha sonradan Gab şirketininin alan adı hizmetini kendi üzerinden vermeye başladı. Bunun ortaya çıkması ve ABD de 11 kişininin öldüğü Pittsburgh Sinagogu saldırısının görüntü ve videoların paylaşılmasında Gab ‘ın kullanılmasının ortaya çıkması nedeniyle yine bir Epik yönetim kurulu üyesi Tal Moore istifa etti. İlerleyen günlerde Pennsylvania Başsavcısı Josh Shapiro Epik firmasına Gab hakkında elinde bulunan her belgeyi göndermesini belirten bir mahkeme celbi gönderdi. Başsavcılık celbin her ne kadar gizli kalmasını istese de celp ilerleyen zamanlarda Gab üzerinden ekran görüntüsü olarak paylaşıldı. Epik yaşanan bu olaylar nedeniyle de ırkçılık suçlamaları ve tepkileri ile karşı karşıya kaldı
  • Epik firması Youtube kurallarına uymayan videoların yüklenmesi için kurulan ve aşırı sağcı bireyleri ve komplo teorisyenlerini barındıran BitChute alan adını barındırdığı biliniyor. Şirket ayrıca InfoWars gibi komplo teoriler ve sağcı içerikli sitelere hizmet verdiği belirtiliyor.
  • Ağustos 2019 yılında ABD de 20 kişinin ölümü ile sonuçlanan El Paso saldırısının manifestosu ve görüntüleri yayınlanan 8chan platformuna Cloudflare hizmet vermeyeceğini açıkladı. 8chan içeriklerin denetlenmediği ve her türlü sakıncalı içeriğin olduğu bir platform olarak da biliniyordu. 8chan Cloudflare tarafından engellenmesinden sonra sunucuları saldırıya uğramış ve kapanmıştı. İlerleyen günlerde Epik 8chan sitesine hem sunucu hem de alan adı desteği vermişti. Şirket bu kararı nedeniyle kullanıcılarından tepki aldığı gibi Epik firmasının donanım ortağı Voxility Epik firmasının sunucularını kullanmasını yasakladı. Bu yasaktan sonra Epik firması her ne kadar 8chana sunucu hizmeti vermeyeceklerini açıklasada ilerleyen günlerde Epik firmasının 8chana DNS hizmeti verdiği ortaya çıktı.
  • Bugün DAN.COM kurucusu Reza Sardeha Pollock ‘ın istifa twitinin altına Epik CEO ‘su Rob Monster ‘in geçtiğimiz hafta çalışanlarından birini yatırımcıları taciz etmek ve onlarla Reza Sardeha ‘nın saygınlığını zedelemeye çalıştığını belirtti.

Şu anda Braden Pollock ‘ın Epik hisselerini satıp satmadığı belli değil. Belki de sadece yönetim kurulu üyeliğinden istifa etti. Braden Pollock ‘ın istifa kararı hakkında daha fazla bilgi edindiğimiz zaman bu haberimizi güncelleyeceğiz.

Haber Epik



Bir cevap yazın