ICANN Atak Domain Hakkında İhlal Tespit Etti
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 3 Şubat 2022




ICANN 28 Ocak 2022 tarihinde yayınlandığı ihlal notunda Atak Domain’in kötüye kullanım şikayetlerine uygun müdahale etmediğini belirtti.

2003 yılından beri faaliyet gösteren ve ülkemizin önde gelen alan adı sağlayıcılarından biri olan Atak Domain hakkında ICANN 28 Ocak 2022 tarihinde ihlal notu yayınlandı. Yayınlanan ihlal notuna göre kötüye kullanım şikayetlerini araştırmada ve bu bildirimlere yanıt vermek için makul ve hızlı adımlar atmada başarız olduğunu belirtiyor. ICANN Atak Domain firmasının şikayet tarihi 13 Aralık 2021 tarihinden ihlal notunun yayınlandığı tarih olan 28 Ocak 2022 tarihine kadar kendilerine kötüye kullanım şikayetlerine yanıt verdiğine dair kanıt sunmadığını belirtti. ICANN ayrıca firmanın Kayıt Şirketi Akreditasyon Sözleşmesi ile kabul ettiği 43 nolu porttan da whois hizmeti sunmadığını iddia ediyor.

ICANN Akreditasyonu İptal Edilebilir

Bilindiği üzere ICANN 2013 yılında Registrar Accreditation Agreement (Kayıt Şirketi Akreditasyon Sözleşmesi) yayınlanmıştı. Bu sözleşme gereğince kayıt firmaları alan adlarının kötüye kullanımlarının şikayet edilebilmesi için şikayet bölümleri oluşturmuştu. Bu şikayet bölümleri her alan adının whois çıktılarında abuse bölümünde gösterilmektedir.

Kayıt firmaları kendilerine ulaşan kötüye kullanım şikayetlerini sözleşme gereği 24 saat içerisinde incelemek ve şikayet sahibine şikayet hakkında bilgi vermeleri gerekiyor. Ayrıca kayıt firmaları şikayet kayıtlarını en az 2 yıl boyunca saklaması ve incelemesi için ICANN ‘e iletmesi gerekmektedir. Bu kurallara uyulmadığı zaman ve ICANN tarafından kayıt firmalarına verilen süre bittikten sonra ICANN kayıt firmalarının akreditasyonlarını 30 gün önce haber vererek tek taraflı feshedebilmektedir. Bu gibi durumlarda kayıt firmasının elindeki alan adlarının ICANN onaylı kayıt firmalarından birine aktarılır.

ICANN yayınlanan nota göre Atak Domain firmasına gerekli belgelerin iletilmesi ve gerekli düzenlemelerin yapılması için 18 Şubat 2022 tarihine kadar süre verdi. Aksi taktirde Atak Domain hakkında yukarıda belirttiğimiz fesih sürecini başlatacağını belirtti.

Güncelleme: ICANN internet sitesinde istenilen belgelerin iletildiği notu düşüldü.

Şikayet Eden Spamhaus

Spamhaus 1998 yılında Londra da spamla mücadele için kurulan bir organizasyondur. Spamla mücadele için günümüzde çeşitli listeler hazırlar. Bu listeler sayesinde Spamhaus Avrupa Parlamentosu, ABD Ordusu, Beyaz Saray ve Microsoft dahil 650 milyon e-posta kullanıcısını günde milyarlarca spam e-postadan korudu.

Spamhaus organizasyonu 20 Ocak 2022 tarihinde 2021 4. çeyreği için yayınlandıkları raporlarında Atak Domain firmasının herhangi bir kötüye kullanma şikayetine yanıt vermediği için  hakkında şikayet de bulunduklarını belirtiyor. Spamhaus internet ekosferinin bir parçası olan herkesin internet kullanıcılarını korumak için birlikte çalışması zorunludur olduğunu da belirtiyor.

İhlal ile ilgili yeni bilgiler geldikçe haberimizde  güncellemeler yapacağız.

Haber Atak Domain



Bir cevap yazın