Namecheap Rus Ve Belarus Müşterilerininin Hizmetlerini Sonlandırıyor
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 1 Mart 2022




Dünyanın en büyük ikinci alan adı kayıt şirketi olan ve 14 milyondan fazla alan adını barındıran Namecheap devam eden Ukrayna – Rusya savaşı nedeniyle Rus ve Belarus müşterilerininin firma genelindeki bütün hizmetlerini sonlandırıyor. Firma 6 Mart 2022 tarihine kadar Rus ve Belarus vatandaşı müşterilerinin başka firma bulmasını istiyor.

Namecheap firması tarafından Rus ve Belarus vatandaşı kullanıcılarına dün gönderilen mail de devam eden Ukrayna – Rusya savaşı gerekçe gösterilerek Rus ve Belarus kullanıcılarının bütün hizmetlerini 6 Mart 2022 tarihinde sonlandıracağını duyurdu. Firma bu tarihe kadar Rus ve Belarus vatandaşı kullanıcılarının hizmetlerini farklı firmalara taşımalarını istedi. Bu süre içerisinde alan adı dahil hizmetlerini taşımayan kullanıcılarının hizmetlerini sonlandıralacağı belirtildi.

Firma ayrıca Rusya ve Belarus alan adı uzantıları olan .ru, .xn--p1ai (рф), .by, .xn--90ais (бел), ve .su uzantılarının satışlarını durduracağını belirtti. Bu uzantılı alan adlarını Namecheap firmasında barındıran kullanıcılarında alan adlarını farklı bir firmaya taşımalarını tavsiye etti. Ayrıca bu alan adı uzantılarını firmanın Hosting, EasyWp ve Private Email ürünlerinde de kullanılmayacağını belirtti.

Namecheap firması ayrıca 6 Mart 2022 tarihi ile internet sitesine Rusya ve Belarus tabanlı iplerin erişimlerini yasaklayacağını belirtti.

Firma 6 Mart 2022 tarihine kadar taşınmayan alan adı dahil bütün hizmetlerin 6 Mart tarihi itibariyle 403 Forbidden hatası vermeye başlıyacağını belirtmekte. Namecheap bu tarihe kadar hizmetlerini taşıyamayan kullanıcılarına taşıma için ek süre vereceğini belirtiyor. Ancak firmanın 6 Mart tarihinde  internet sitesine bütün Rusya ve Belarus iplerini engelleyeceği için bu kullanıcılarının firmaya nasıl ulaşacağı da belli değil.

Namecheap Kararının Arkasında

Firma tarafından dün gönderilen mailde;

Ne yazık ki, Rus rejiminin Ukrayna’daki savaş suçları ve insan hakları ihlalleri nedeniyle artık Rusya’da kayıtlı kullanıcılara hizmet veremiyoruz. Bu savaşın konuyla ilgili kendi görüşlerinizi veya düşüncelerinizi etkilemeyebileceğini kabul etsek de, gerçek şu ki, otoriter hükümetiniz insan hakları ihlalleri yapıyor ve savaş suçları işliyor, bu nedenle bu bizim aldığımız bir politika kararıdır ve arkasında duracağız.

ifadeleri kullanıldı.

Namecheap firmasının Ukrayna da 2007 yılından beri  stratejik ortağı Zone3000 ile Lviv, Kharkiv ve Dnipro şehirlerinde olmak üzere 3 adet ofisi ve 1700 çalışanı bulunmakta. Bu çalışan sayısı Namecheap firmasının çalışanlarının %85 ‘ini kapsıyor. Bu yüzden firmanın Rusya ve Belarus vatandaşlarına böyle bir ciddi karar alması bazı çevreler tarafından normal karşılandı.

Ayrıca Namecheap CEO ‘su Richard Kirkendall Ycombinator üzerinde Rusya ve Belarus vatandaşı olan ama Ukrayna savaşını desteklemeyen vatandaşlarının da etkilendiği yorumlara yanıt olarak yayınlandığı mesajda;

Alan adlarını engellemedik, insanlardan taşınmalarını istiyoruz. Altyapı hizmetleri söz konusu olduğunda birçok başka seçenek var, bu yüzden bu “platformdan çıkmak” değil. Rejim yanlısı olmayan insanlara sempati duyuyorum ama sonuçta üretebilecekleri vergi dolarları bile rejime gidiyor. Ukrayna’da yerde durmaksızın bombalanan insanlarımız var. Rus rejimini herhangi bir şekilde, biçimde veya biçimde desteklemeye vicdanen devam edemem. Öfkelenen insanlar, kendi hükümetlerinin neden olduğunu göstermeliler. Bazılarının hareket etmesi için daha fazla ek süre gerekiyorsa, bunu sağlayacağız. İfade özgürlüğü başka bir şey ama bu karar daha çok masum insanlara karşı bizim hiçbir şey yapmak istemediğimiz savaş suçları işleyen bir hükümetle ilgili.

ifadelerini kullandı. Namecheap da gün içerisinde bu durum hakkında bir açıklama yayınlanması bekleniyor.

Yeni bilgiler ve açıklamalar neticesinde haberimizi güncelleyeceğiz.

Haber Namecheap



Bir cevap yazın