Yöncü Trabis, Ön Siparişler ve Backorder Hakkında Açıklama Yaptı
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 3 Şubat 2022




2001 yılında kurulan ve ülkemizin önde gelen alan adı firmalarından biri olan Yöncü son aylarda gündeme gelen TRABIS, Ön Siparişler ve Backorder hakkında açıklama yaptı.

2001 yılında kurulan ve günümüzde 195 bin alan adına hizmet veren Yöncü son aylarda gündeme gelen TRABIS, Ön Siparişler ve Backorder hakkında açıklama yaptı. Şirket bu açıklama ile TRABIS, Ön Siparişler ve Backorder hakkında bilgilendirme sağlayarak son aylarda yaşanan bilgi kirliliğini yenmeye amaçladı.

Açıklama;

Son zamanda bilindik/bilinmedik domain firmaları sitelerinde, sosyal medya ve haber röportajlarında Ocak ayında belgesi .tr alımı açılacak gibi asılsız haberler yayarak satış ön sipariş açılmış gibi sipariş almaya ve para toplamaya başladılar. Bize de bu nedenle ilgili çok fazla talep geliyor, siz neden ön siparişi almıyorsunuz diyorlar ve açıklamaya çalışıyoruz.

.TR Talep Toplama(Bazı Firmaların Söylemi ile: “Ön Sipariş”) Nedir: .TR alan adı yönetimi BTK devredilince Belgeli ve Belgesi .TR kayıtları durdurulacak. 15-30 gün arası hiç bir domain kayıt edilmeyecek. Bu süreçte 1-2 gün hiç bir sistem çalışmayacak ve altyapı geçişleri tamamlanacak. Geçiş sonrası .com.tr, .net.tr ve .org.tr için talep toplama işlemi yapılacak. Talep toplama işlemini alan firmalar alan adlarını BTK TRABIS sistemine ekleyecek ve talep toplanacak. Bu süre 15 gün sürecek. 15 gün sonra ise bu alan adları değerlendirilerek çok talep görenler açık artırma ile alınabilecek.

.TR Rezerve Nedir: Belgeli alan adları için alan adının sağlayıcı tarafında dolu gösterilip farklı birinin almasını engellemek ve 15 gün içinde marka/firma gibi evrakları ileterek alma sürecidir. Bu süreç 15 gündür. 15 gün içinde belge iletilmez ise .TR alan adı rezerve süresi biter ve boş görünür, sorgulama yaparak yeniden rezerve yapılabilir. Rezerve süresi 15 gün sonra tekrar rezerve yapılarak da uzatılabilir. BTK TRABIS sistemine geçişte rezerve alan adları için de talep toplanacak fakat alan adını daha önce rezerve yapan kuruluş 15 gün içinde belge iletirse alabilecek, iletmez ise yeniden rezerve yapamayacak. 15 gün içinde rezerve süresi dolacak ve boş görünecek.

.TR Backorder(Gerçek “Ön Sipariş”) Nedir: Alan adının dolu olması sebebi ile alınamaması, takip edilerek süresi bitim silindiği zaman kayıt veya rezerve edilmesidir. .TR alan adları süresi bittiğinde eski sahibi 90 gün süre geçene kadar uzatma yapabilir. Eğer 90 gün içinde eski sahibi alan adını uzatmaz ise alan adı silinir ve backorder sistemi alan adını takip ediyor ise otomatik rezerve veya kayıt eder. Backordersistemlerinde altyapı alan adı kayıt kuruluğuna göre ne zaman silineceğini yaklaşık olarak bilir ve o silinme zamanında milyonlarca kayıt sorgusu göndererek alan adını kayıt etmeye çalışır. .TR Backorderbaşarılı olur ise alan adı edilir veya rezerve edilerek başvuru sahibinden kayıt belgesi talep edilerek kayıt edilir. Başarısız olur ise ödenen tüm ücret kesintisiz iade edilir.

Şimdi Bunları Öğrendiğimize Göre Açıklamamızı Yapalım:
Yöncü Bilişim Çözümleri olarak 5 yılı aşkın süresi .TR alan adları için BACKORDER(ön sipariş) hizmeti veriyoruz. Yani bu firmaların ön sipariş/backroder olarak yeni reklam yaptıkları hizmeti biz zaten 5 yılı aşkın zamandır sağlıyoruz. Üstelik .TR alan adları backorder hizmeti sağlayan ilk ve tek firmayız. Fakat şöyle bir durum var bu firmalar talep toplama işlemine bilgisizlikleri nedeni ile ön sipariş/backroder adını vermişler. Backorder dolu alan adları için yapılır bu firmalar ise boş alan adları için yapıyorlar. Yani sizin anlayacağınız sizden para toplayıp liste oluşturuyorlar ve TRABIS sistemi açılınca bu listeyi oraya yükleyecekler. Backorder yapmıyorlar.

.TR Belgesiz Sistemi TRABIS Ne Zaman Açılacak: TRABIS sistem alt yapısın %95’i bitti, birkaç yazılım geliştirme işlemi kaldı. Ön sipariş sistemi de bitti fakat henüz aktif değil, duyuru yapılmadı. 2021 yılı sonunda yapılan öngörülerde Ocak ayında tüm altyapıyı bitirip açılabilir olarak planlanıyordu fakat TRABIS sistem/geçiş yöneticisi tarafında BTK üst yönetimine Ocak’da Açabiliriz bilgisi iletmesine rağmen BTK üst yönetimi bu konuda onay vermemiştir. 2 yıldır sürekli ertelenen bu sistem altyapısı hazır olsa dahi henüz aktif değil ve talep toplama sistemi dahi resmi olarak açılmamıştır ve ne zaman açılacağı dahi belli değildir. Haber programlarına çıkarak Ocak’da açılacak gibi ifadeler ile kesin bilgi gibi kamuoyunu yanıltan kişilerin söylemlerini dikkate almamalısınız, BTK dahi süreyi bilmez iken kimse bu şekilde konuşmamalıdır, bu nedenle biz de size doğru bilgiyi vermek için çalışıyoruz. (1-2 gün sonra da olabilir, 1-2 yıl sonra da)

.TR Almak İstiyorsanız Ne Yapacaksınız:
1. Belgeniz var ise hiç beklemeyin hemen sipariş geçerek belge iletin ve satın alın, talep toplama beklerseniz kaybedebilir veya alan adı açık artırmada ücreti yükseleceğinden yüksek ücrete alabilirsiniz.
2. adınız soyadınız şeklinde alacaksanız belgesiz TC kimlik numaranızla da şuanda hemen alabilirsiniz, aktif olur, hiç beklemeyin.
3. Jenerik bir domain alacaksanız araba, para, baraj, bina, masa vs. gibi şuana bu kelimeyi marka yaparak satın almanız sizin için daha karlı olacak, yoksa bu alan adını sizin dışınızda kesinlikle başkaları da talep edecekleri için açık artırmada ücreti çok yükselecek. Halbuki şuanda marka yaparak alabiliyorsunuz. Bu nedenle hiç beklemeyin deyim.
4. Marka yapamıyorum alacağım isim çok da jenerik değil örn: “pencere imalat” gibi., başkası almaz diyorsanız Yöncü’de 30 TL ücret ile rezerve yapın, bekleyin, belgesiz sistem açılınca alırsınız.
5. Alacağınız domain dolu ise ilk gelen alır kuralı nedeni ile kaçırmışsınızdır, o alan adını unutun, alamazsınız.

Yöncü olarak gelen yoğun talep üzerine biz de 5+ yıldır verdiğimiz bu Backorder(Ön Sipariş) hizmetimizi yeni açmışız gibi sitemize banner ekledik.

Saygılarımla.
Yöncü Bilişim Çözümleri

Haber Yöncü



Bir cevap yazın