Cloudflare Belarus Ve Rus Müşterilerini Yasaklamayacak
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 7 Mart 2022




Dünyanın önde gelen Ddos koruması, İnternet güvenliği ve alan adı firmalarından biri olan Cloudflare 7 Mart tarihinde yayınladığı blog gönderisine göre Belarus ve Rus müşterilerine hizmet vermeye devam edecek.

2009 yılında kurulan ve önde gelen alan adı firmalarından biri olan Cloudflare 7 Mart tarihinde yayınladığı blog gönderisinde devam eden Ukrayna – Rusya savaşı nedeniyle Belarus ve Rus müşterilerini yasaklamayacağını belirtti.

Şirket yayınladığı blog gönderisine göre ay içerisinde Rus ve Belarus müşterilerinin hizmetlerini sonlandırma ve yasaklama konusunda birçok çağrı aldığını ifade etti. Cloudflare bu talepleri dikkatle değerlendirdiklerini ve hükümet ve sivil toplum uzmanları ile görüştüklerini ifade ettiler. Şirket bu görüşme ve değerlendirmeler neticesinde Rusya ‘nın daha az değil daha fazla internete ihtiyacı olduğunu belirttiler.

Bilindiği üzere 2021 yılında Dünya genelinde yaklaşık 8 milyon internet sitesi ve 4.1 milyon müşteri Cloudflare hizmetlerini kullanmakta. Cloudflare alan adı hizmeti yanında ddos koruması, internet güvenliği vb. hizmetleri de sunmakta. Bu hizmetlerin çoğunluğu belirli bir ölçüde bedava ve stabil olması internet kullanıcıları ve siteler arasında Cloudflare şirketini popüler bir konuma sokuyor. Cloudflare ayrıca 1.1.1.1 DNS adresi ile DOH (DNS over HTTPS) hizmeti dahil olmak üzere DNS hizmeti de sunmaktadır. Bütün bunlar dikkate alındığı zaman Cloudflare şirketinin herhangi bir şekilde Belarus ve Rus kullanıcılarına hizmetlerini yasaklaması ile bu kullanıcıların internetin büyük bir çoğunluğuna erişemeyeceği anlamına geliyor. Ayrıca Cloudflare ekibi temel amacının açık, güvenli ve özel bir interneti savundukları için yasaklama kararını hata olarak görmekte. Bu yüzden ilerleyen zamanlarda da şirket bünyesinde yasaklama kararı görülmesi imkansıza yakın olarak görülmekte.

Şirket yayınladığı gönderide her ne kadar Belarus ve Rus kullanıcıları hizmetlerinden yasaklamasa bile yaptırım kararlarına uyduğunu da belirtti. Bilindiği üzere geçtiğimiz hafta Rusya’nın 2 büyük bankası dahil olmak üzere çeşitli Belarus ve Rus finans kuruluşlarına ve yöneticilerine yaptırımlar uygulanmıştı. Aynı şekilde ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinde yaşayanlarda yaptırımlara dahil edilmişti. Cloudflare bu yaptırımlara saygılı olduğunu ve Amerika Birleşik Devletleri ‘ndeki uzmanlarla ortak çalışarak yaptırımlara dahil olan bütün şahıs ve kurumları engellediğini belirtti.

Cloudflare gönderiyi düşüncelerinin Ukrayna halkı ile beraber olduğunu ve ekip olarak mümkün olan en kısa sürede barışçıl çözüm için dua ettiklerini belirterek bitirdi.

Haber Cloudflare



Bir cevap yazın