ICANN İnternete Sürekli Erişim İçin 1 Milyon ABD Doları Bütçe Ayırdı
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 7 Mart 2022




ICANN acil durumlarda internete sürekli ve kesintisiz erişim sağlanabilmesi için bugünkü kurul kararı ile 1 milyon ABD doları başlangıç bütçesi ayırdı.

ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu) bugünkü kurul kararı ile acil durumlarda internet erişimini sürekli ve kesintisiz tutmak amacıyla 2022 bütçesinden 1 milyon ABD doları başlangıç doları bütçe ayırdı. ICANN tarafından açıklanan karara göre destek uzun vadeli olarak sağlanacak.

Kurul kararına göre ICANN CEO ve Yönetim Kurulu Başkanını veya görevlendirdiği kişilerin yardımların ICANN misyonuna uygun bir teklif geliştirmeleri ve mütevelli ve yasal yükümlüklere göre fonun dağıtımın yapmaları gerekmektedir.Aynı şekilde bu kişilerin fon dağıtımı ve fonun ilerleyen yıllarda ihtiyaç olup olmayacağı hakkında da detaylı bir rapor sunmaları gerekmektedir. ICANN bu kişilerin raporlarına göre ilerleyen yıllarda da aynı şekilde fon desteği verileceği belirtilmektedir.

ICANN CEO ve Yönetim Kurulu Başkanı Göran Marby’ye göre “ICANN tek, küresel ve birlikte çalışabilir bir internet hedefiyle bu tanımlayıcıların istikrar ve esnekliğini kolaylaştıran kuruluştur. Esasen ICANN ‘in rolü internetin çalışmasını durdurmak için değildir. Aksine ICANN ‘in rolü internetin çalışmasını sağlamaktır.” açıklamasını yaptı.

ICANN karar gerekçesi hakkında ise ICANN Yönetim Kurulu Başkanı Maarten Botterman aşağıdaki ifadeleri kullandı.

“ICANN, bilgi ve fikirleri arama, alma ve verme insan hakkı da dahil olmak üzere, dünyadaki tüm insanlara temel insan haklarını kullanmalarında hizmet eden tek, küresel ve birlikte çalışabilir bir İnterneti temsil eder. İnsanların bilgi edinmeleri ve çeşitli bakış açılarına ve bilgilere maruz kalmaları, İnternet’e engelsiz erişim ve serbest bilgi akışı yoluyla olur. Bu, özellikle bilgiye ve iletişime zamanında erişimin hayat kurtarıcı olabileceği durumlarda kritik önem taşır.”

ICANN fon ile savaş, doğal afetler vb. durumlarda kayıt operatörlerinin ve diğer kuruluşların yukarıda gerekçeleri yapacak kaynaklara sahip olmadıkları zaman sahip olmadığı durumlarda erişilebilirliği sürdürmek için finansman sağlayacağından, alan adı sisteminin güvenliği, istikrarı ve esnekliği üzerinde olumlu bir etkisi olması amaçlamaktadır. Ayrıca kuruma göre bu durum ICANN’in temel rolünü doğrudan desteklediği ve küresel kamu yararı içinde olduğu için ICANN’in misyonu dahilinde olduğu belirtilmektedir.

Fon Ukrayna Ve Çevresinde Kullanılacak

Açıklanan yönetim kurulu kararına açıklanan 1 milyon ABD dolarlık fon ilk olarak Ukrayna – Rusya savaşından etkilenen Ukrayna ve çevresinde kullanılacak. Açıklanan karara göre ICANN Yönetim Kurulu, Ukrayna’da ve çevresindeki bölgede meydana gelen trajik ve son derece rahatsız edici olaylara yanıt olarak bugün bu eylemi gerçekleştirdiğini ve fonu oluşturduğunu belirtmekte. Ayrıca ICANN Yönetim Kurulu “Kalplerimiz, şiddetten ve hayatlarını etkileyen ilgili sonuçlardan muzdarip milyonlarca insanla birlikte.” ifadelerini kullandı.

Haber ICANN

Bir cevap yazın