ICANN .org Satışını Reddetti
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 2 Mayıs 2020




ICANN aylarca süren SaveDotOrg kampanyası karşısında çaresiz kaldı ve .org uzantısınına sahip vakıf şirketinin Ethos Capital’a satışını reddetti.

Bilindiği üzere geçtiğimiz yıl .org uzantısına sahip olan Public Internet Registry (PIR) geçirdiği mali sıkıntılar yüzünden önce Internet Society’nin .org uzantılı domainlerini sonra da tüm .org uzantılı domainlerinin 1.1 Milyar Dolar fiyatla Ethos Capital’a satışı yapılmıştı. PIR bu sayede geçirdiği mali sıkıntılardan kurtulmayı hedefliyordu.

Ancak ICANN geçtiğimiz gün SaveDotOrg kampanyası karşısında çaresiz kalarak bu satışı reddetti. Elbette ki bu kararın alınmasında yoğun kamusal baskınında rolü var. Zira geçtiğimiz sene ICANN Internet Society’nin .org uzantılı domainlerinin Ethos Capital şirketine satışına onay vermişti.

SaveDotOrg Nedir Ve Neden Satışa Karşı Çıkıyorlar?

SaveDotOrg geçtiğimiz yıl .org uzantısının Ethos Capital’a satışına karşı kurulmuş bir kampanya. SaveDotOrg .org uzantısının herhangi bir ticari kurumun kontrolüne geçmesini istemiyor. Çünkü bu olayın .org uzantısının fiyatlarını arttırıp .org uzantısını kullanan kar amacı gütmeyen kuruluşları zor durumda bırakacağını belirtiyor.

SaveDotOrg kampanyası şu ana kadar 871 kuruluş ve 27055 kişi tarafından destekleniyor. Ayrıca EFF ve Gelecek İçin Mücadele ve Açık Medya gibi platformlarda katılımcı sayıları 64 bini aşmış durumda.

Ethos Capital’den Açıklama

Ethos Capital yetkilileri yaptıkları açıklamada kararı tehlikeli emsal olarak nitelendirerek şu açıklamayı yaptı;

Bugün ICANN’in kararı, geniş endüstri sonuçlarıyla tehlikeli bir örnek teşkil ediyor. ICANN, dolaylı kontrolün (PIR satışı gibi) rutin aktarımlarının kayıt defterinin güvenliğini, istikrarını ve güvenilirliğini etkilememesini sağlamakla sınırlı olan taslağını aşmıştır. Bugünkü eylem, ICANN’in dış taraflarca gündeme bağlı baskıya dayalı gelecekteki transfer taleplerini tek taraflı olarak reddetmesine kapı açıyor.Bu ICANN’in kararlarını, kendi açık ve belirlenmiş yasal yönergelerine uymak yerine, bu işlemlerle ilgili gördüklerinin öznel bir yorumuna dayandırmasına izin verir.

Bu karar yeniliği boğacak ve alan adı endüstrisine gelecekteki yatırımları caydıracak. ICANN, yetkisini düzenleyici bir organ olarak hareket etme konusundaki yasal yetkisinin çok dışında olan alanlara genişletme yetkisi vermiştir. Bugünkü karar, ICANN sözleşmesinin kendisinin uygulanabilirliği ve değerinin artık sahiplik aktarma kurallarının dış çıkarlar tarafından etkilenmeye açık olduğu konusunda belirsiz ve öngörülemez bir iş ortamı yaratıyor. Ethos şu anda tüm seçenekleri değerlendiriyor.

PIR ise kararı hayal kırıklığı olduğunu söyleyerek “tüzüklerini, süreçlerini ve sözleşmelerini takip etmede başarısızlık” olarak nitelendirdi.

 

Haber ICANN

Bir cevap yazın