Ukrayna, ICANN Ve RIPE’den Rusya İnternetini Kapatmasını İstiyor
Hazırlayan - Yayınlama Tarihi: 2 Mart 2022




Ukrayna devam eden Ukrayna – Rusya savaşını gerekçe göstererek ICANN ‘den tüm Rusya internetini ve alan adlarını kapatmasını istedi. Ukraynalı yetkililer gerekçe olarak Rus savaş suçlarını, propagandasını ve Ukrayna internet altyapısına yapılan saldırıları neden gösteriyorlar.

Rolling Stone dergisinin 1 Mart 2022 tarihli haberine göre Ukrayna ICANN yetkililerinden Andrii Nabok ICANN, IANA ve RIPE yetkililerine gönderdiği mektup ile devam eden  Ukrayna – Rusya savaşı nedeniyle Rusya internetinin kapatılmasını istedi. Ukraynalı yetkili bu talebe gerekçe olarak savaşta etkin bir şekilde Ukrayna internet altyapısına yapılan saldırıları, Rus propandasını ve savaş suçlarını sebep olarak gösterdi. Ayrıca Andrii Nabok mektubun taratılmış halini PDF olarak ve Pastebin sitelerinde yayınlandı.

Ukraynalı yetkilinin bu talebi gerekli kurumlar tarafından onaylanır ve uygulamaya konulursa ru, su ve рф tld uzantıları kullanılmaz hale geleceği gibi Rusya DNS sunucuları ve IP ( IPV4 ve IPV6) adreslerininde devre dışı kalacak. Bu karar dünya genelindeki yaklaşık beş milyon alan adını etkileyeceği gibi Rusya’nın internet hizmetini kapatarak çevrimiçi iletişim yeteğine büyük darbe vuracak. Ayrıca ülkemizde de faaliyet gösteren Yandex ve Telegram gibi Rusya merkezli teknoloji şirketleri dünyaya ulaşma imkanlarını kaybederek büyük zarara uğrayacaklar.

Bilindiği üzere Rusya geçtiğimiz yıllarda küresel internetin devre dışı kalma durumunda ülke içerisinde interneti sağlamak için Runet ‘in testlerini başarıyla gerçekleştirmişti. Her ne kadar Rusya ‘nın internet altyapısını ülke içerisinde aktif tutabilse bile ülkenin dünyaya bağlanmasının önü kesilecek. Aynı şekilde bu karar ICANN, IANA ve RIPE gibi global kurumlarının Rusya interneti üzerindeki denetleme yetkilerini ortadan kaldıracak. Bu kurumlar bilindiği üzere yıllardır Rus kullanıcıların internetteki gizliliklerini savunuyorlardı. Bu yüzden Rus yetkilerinin yerel Runet ağında kullanıcılarının gizliliğine daha fazla  darbe vurabilirler.

Aynı şekilde Rusya ‘ya komşu veya aynı çizgideki ülkelerin de yerel Runet ağına katılması ile yeni bir internet ağı çıkabilir. Bu ağ doğal olarak yukarıda saydığımız ICANN, IANA ve RIPE gibi global kurumlar yetkisinde olmayacaktır. Bu nedenle ağ içerisindeki kullanıcıların güvenliği ve gizliliği ağa dahil olan ülkelerin yönetimindeki kurumlar da olacak. Aynı şekilde bu kurumların tarafsız olabilecekleri şüpheli olacaktır. Bu da kullanıcı gizliliği ve tarafsızlık konusunda güvensizlik veren Rusya ve diğer ülkelerin daha kolay sansüre başvurabilmesine olanak sağlayacaktır.

ICANN ve RIPE Tarafsız Bir Kurum

ICANN sözcüsü Angelina Lopez tarafından yapılan açıklamada Ukraynalı yetkililerin yaptıkları talebin kendilerine ulaştığını ve değerlendirdiklerini doğruladılar. Ancak bu konu  hakkında şuan için başka bir açıklama yapamayacaklarını belirtti.

Aynı şekilde Viyana Üniversitesi ‘nde profesör olan ve ICANN yetkilisi olan Erich Schweighofer, Andrii Nabok ‘a verdiği cevapta;

Çok zor ve tehlikeli bir durumun farkındayız. AB sizi destekleyecektir.
Ancak Rusya’yı internetten kaldırmak, bu ülkedeki sivil toplumu demokratik bir değişim için desteklemeye yardımcı olmuyor. ICANN tarafsız bir platformdur, bu çatışmada bir pozisyon almaz, ancak Devletlerin buna göre hareket etmesine izin verir, örneğin belirli bir eyaletten gelen tüm trafiği bloke eder.

Salı günü toplanan RIPE NCC Yürütme Kurulu toplantısından sonra RIPE yetkilisi Christian Kaufmann yayınlandığı açıklamada Ukrayna ‘nın talebini red ettiklerini ve RIPE ‘nin tarafsız bir kurum olduklarını belirtti.

Haber ICANN

Bir cevap yazın